Jak zaparzać herbatę?

parzenie herbatySprawa wydawałoby się nader oczywista. Większość z nas do parzenia herbaty nie przykłada większej wagi. Ot, wsypać łyżeczkę herbaty i zalać ją wodą gotującą się z czajnika. Po chwili uzyskujemy gotowy napar i wszystko jest niby w porządku. Lecz spoglądający z boku kiper herbaciany uznałby to za swoiste barbarzyństwo.
Aby wydobyć z herbaty pełnię smaku i aromatu należy postarać się o jak najlepszą wodę. Idealnie gdy jest źródlana, ale równie dobrze sprawdza się woda przefiltrowana. Ważne, aby zawierała jak najmniej soli mineralnych. Należy pamiętać, że tlen zawarty w wodzie jest niezbędny do wydobycia z herbaty wszystkich jej właściwości. Najlepiej wyłączyć czajnik, gdy pojawiają się pierwsze ulatniające się bąbelki powietrza. Z tej racji trzeba unikać do parzenia herbaty wody już raz przegotowanej. Herbaty czarne i czerwone zalewamy wodą o temperaturze 95˚C, czyli chwilę po zagotowaniu się czajnika. Herbaty zielone i białe uzyskują najlepszy napar, gdy parzymy je wodą o temperaturze 70-80˚C (uzyskamy ją po około 10 min. od zagotowania). Czas parzenia herbat jest indywidualny dla różnych gatunków herbat. Przy parzeniu do 3 minut napar zawiera dużą ilość teiny, która posiada właściwości pobudzające. Dłuższe zaparzanie liści sprawia, iż teina wiąże się z uwalniającymi się garbnikami i powoduje, że przygotowany napój staje się łagodniejszy, relaksujący. Herbatę najlepiej parzyć w ogrzanym czajniczku (można przepłukać go wrzątkiem i wytrzeć do sucha). Trochę chęci i czasu może uczynić każdego z nas herbacianym koneserem.

Reklamy

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: