Rooibos – Czerwony Krzew

rooibosRooibos to krzew, który pochodzi z Południowej Afryki. Z igłowatych listków i gałązek tej trawiastej rośliny pozyskiwany jest susz, z którego przygotowywany jest bezkofeinowy napój, mylony często z czerwoną herbatą. To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za cierpkim smakiem herbaty.
Rooibos do Europy dotarł w XIX w., gdy pierwsi koloniści holenderscy osiedlili się w rejonach Kapsztadu. Rozsmakowani w herbacie – a nie mający do niej dostępu w Afryce – zaczęli wykorzystywać rooibos jako alternatywę.
Rooibos zawiera dużą ilość witaminy C i mikroelementów (jak żelazo, potas, wapno, cynk i magnez). Zawiera przeciwutleniacze, dlatego działa na organizm wzmacniająco. Obniża ciśnienie. Skutecznie gasi pragnienie, a jednocześnie odpręża. Sprawdza się również jako naturalny środek nasenny.
Aby przygotować filiżankę wybornego napoju, należy łyżeczkę rooibosa zalać wrzątkiem i parzyć przez około 4-5 min. Im dłużej będziemy go parzyć, tym uzyskamy intensywniejszy smak. Otrzymany klarowny napar o karminowej barwie można posłodzić miodem, jak i dolać nieco mleka. Wyśmienity jest również bez dodatków, wówczas charakteryzuje się delikatnym cytrusowym posmakiem. Można go zaparzać dwukrotnie, za każdym razem równie wydajnie. Polecane jest także spożywanie rooibosa na zimno, jako chłodzący napój na upały.
Korzyści niosących z picia rooibosa jest całe mnóstwo. Pozostaje zatem zaparzyć sobie filiżankę i oddać się jego kojącym właściwościom.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: