Nietypowe sposoby spożywania herbaty

W naszej kulturze podawanie herbaty kojarzy się z zaparzaniem jej w czajniczku lub prościej – przygotowaniem jej z torebki ekspresowej. Niektórzy dodają doń plaster cytryny lub dolewają na wzór angielski nieco mleka. Popularna – szczególnie latem – jest tzw. ice tea (herbata podawana na zimno z dodatkiem mięty lub soków owocowych). Lecz to nie jedyne ze sposobów w jakie można przygotować napój herbaciany. Są miejsca na świecie, gdzie tradycja przyrządzania herbaty jest zupełnie wyjątkowa i niepowtarzalna.

Tybetańczycy w swoich surowych warunkach życia już od dawna serwują wysoce kaloryczną wersję naparu herbacianego, który działa wzmacniająco na organizm człowieka. Czasumę, bo o niej mowa, przygotowuje się z pięciokrotnie większej ilości liści herbacianych, niż my stosujemy na co dzień. Do zaparzonej herbaty dodaje się zjełczałe masło z mleka jaka, szczyptę soli i całość ubija się do uzyskania jednolitej masy. Herbatę w kuchni tybetańskiej wykorzystuje się również do sporządzenia narodowej potrawy o nazwie czambu. Suche liście herbaty uciera się ze wspomnianym już masłem. Do powstałej mieszanki dodaje się sól i prażoną mąkę jęczmienną.

Herbata tybetańska

Mongołowie sproszkowaną herbatę wsypują do zimnej wody, by na wzór kawy po turecku, doprowadzić całość do wrzenia. Następnie dolewają mleka i dodają kaszę lub ryż. Po zagotowaniu wystarczy całość posolić i danie gotowe. Inną potrawą przypominającą zupę jest połączenie sproszkowanej herbaty z mlekiem (milky tea) i przyprawienie całości liściem laurowym, gałką muszkatołową i goździkami.

W Australii pasterze do zagotowanej herbaty dodają pokrojony w kostkę bekon. W Indochinach herbatę żuje się, a mieszkańcy chińskiej prowincji Yunnan utarte liście herbaty wciągają nosem. Możliwości zastosowań herbaty jest wiele. Nasze babcie używały jej napar by złagodzić oparzenia lub wyleczyć wrzody. Warto zatem czasem poeksperymentować z herbatą z naszej domowej półki.

Reklamy

4 komentarze

  1. […] About « Nietypowe sposoby spożywania herbaty […]

    Odpowiedz

  2. dziękuję za komentarz;)

    Odpowiedz

  3. Posted by Mirka on Wrzesień 7, 2011 at 5:36 pm

    Boze kochany 😉 podziwiam te osoby ktore piją takie cuda, dla mnie już wystarczająco odrzucający jest sposob picia herbaty z mlekiem… dla mnie herbata musi miec smak aromat pachnieć herbatą! dlatego tak bardzo lubię herbaty Dilmah, mogę wybrać sobie smak rodzaj ale wiem ze piję herbatę 😉 do tego w internecie znalazłam herbaciane komiksy ktore uzupelniają moją potrzebę herbaty w 100% :))

    Odpowiedz

  4. Pozdrawiam speców od marketingu szeptanego zatrudnionych przez Dilmaha 🙂 Nie ma w Polsce bloga herbacie, w którym nie prowadzicie swoich subtelnych działań. Polecam popracować nad pisownią, chyba, że to taki sposób aby komentarz był bardziej wiarygodny ;p

    Odpowiedz

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: