Rzut oka na plantację herbaty

Plantacja herbaty

Plantacja herbaty

Wszystkie rodzaje herbat dostępne na rynku: czarne, zielone, czerwone czy białe, pochodzą z jednego krzewu herbacianego (camellia sinensis). Nie wszędzie jednak można uprawiać herbatę. Jak głosi chińskie porzekadło: „najlepsza herbata pochodzi z wysokich gór”. To właśnie odpowiednia wysokość i górskie mgły, mają za zadanie uchronić delikatne listki herbaty przed zbytnim nasłonecznieniem oraz zapewnić optymalną wilgotność, co pozwala roślinie herbacianej powoli się rozwijać. Na jakość i smak herbaty ma również wpływ wiele innych czynników, jak gleba czy klimat. Dzięki temu herbaty z różnych zakątków świata mają swój niepowtarzalny charakter. Stąd rozróżniamy wiele herbacianych odmian: Chiński Yunnan, indyjski Assam czy Darjeeling, Ceylon ze Sri Lanki, czy chociażby pochodzącą z Kenii herbatę – Kenia Milima.

Czas zbioru herbaty jest ściśle określony w zależności od położenia plantacji oraz rodzaju herbaty jaki chce się uzyskać. Najbardziej wartościowe liście zbierane są na wiosnę. Z pierwszych młodych listków (nazywanych tipami) powstają ekskluzywne białe i zielone herbaty o najwyższej jakości. Liście starsze zawierają mniejszą ilość taniny i dają słabszy napar. Z jednego krzewu herbacianego można z powodzeniem uzyskiwać plony nawet do 70 lat, lecz po 50 latach zbiory znacząco się zmniejszają. Dlatego starsze krzewy zastępuje się młodymi, przygotowywanymi w szkółce.

Zbieracze herbaty muszą doskonale wiedzieć, które listki są już gotowe do zbioru. Aby uzyskać kilogram gotowego suszu herbacianego trzeba zebrać około trzech tysięcy liści. Z każdego krzaka liście zrywane są cyklicznie, co 7-12 dni. Wszystkie zebrane listki herbaciane codziennie poddawane są kontroli i sortowane według jakości. Następnie trafiają do przewiewnej suszarni opalanej drewnem, gdzie suszą się przez całą dobę. Kolejnym etapem jest zwijanie liści. Im mocniej zwinięte, tym w rezultacie otrzymamy mocniejszą herbatę. Po kolejnej obróbce wilgotnym powietrzem, tak przetworzoną herbatę pakuje się i transportuje do krajów, gdzie już oczekuje na nie rzesza spragnionych smakoszy.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: