Historia Herbaty

 

  • 2737 p.n.e. – Herbata została po raz pierwszy odkryta w Chinach przez Drugiego Cesarza, Shen Nung, znanego jako Boski Uzdrowiciel.
  • 350 n.e. – Pierwszy opis spożywania herbaty zostaje zapisany w chińskim słowniku.
  • 400 – 600 – Zapotrzebowanie na herbatę wzrasta. Zamiast zbierać liście z dzikich drzew, rolnicy zaczęli opracowywać sposoby na uprawianie herbaty. Herbatę zwykle formowano
    w opiekane bryły, które potem rozbijano na małe kawałki i umieszczano w porcelanowych kociołkach. Po zalaniu wrzątkiem, dodawano cebulę, przyprawy, imbir lub pomarańczę,
    co dawało wiele regionalnych odmian.
  • 479 – Tureccy handlarze zaczęli kupować herbatę na granicy z Mongolią.
  • 618-906 – Powstaje Klasyczna Herbaciana Szkoła Tang. Sproszkowana herbata stała się modna w tamtych czasach. Szlachta uczyniła jej spożywanie popularnym hobby. Karawany woziły herbatę Jedwabnym Szlakiem, handlując z Indiami, Turcją i Rosją.
  • 780 – Poeta Lu Yu napisał pierwszą księgę herbaty, co uczyniło go żywym świętym i zapewniło patronat samego Cesarza. Księga opisuje metody uprawy i przyrządzania herbaty.
  • 805 – Buddyjski mnich Saicho przyniósł nasiona herbaty z Chin do Japonii.
  • 960-1280 – Dynastia Sung. Przepiękne ceramiczne akcesoria do herbaty były wytwarzane
    w tamtym okresie. Ciemnoniebieska, czarna i brązowa ceramika, która kontrastowała z żywą zielenią ubijanej herbaty, była najbardziej popularna.
  • 1101-1125 – Cesarz Hui Tsung opisał najlepsze sposoby przyrządzania ubijanej herbaty.
    Jako zagorzały mecenas przemysłu herbacianego, urządzał zawody, w których dworzanie rozpoznawali różne rodzaje herbaty. Legenda głosi, że przez swoją obsesję na punkcie herbaty prawie nie zauważył Mongołów, którzy obalili jego imperium. Podczas jego rządów, herbaciarnie budowane w naturalnym otoczeniu stały się popularne wśród Chińczyków.
  • 1191 – Eisai Myoan, mnich, który sprowadził buddyjską religię Zen do Japonii, wrócił
    z podróży do Chin z nasionami herbaty, które zasadził na terenach swojej świątyni w pobliżu Kioto. Eisai eksperymentował z różnymi sposobami parzenia herbaty, w końcu wybierając chińską herbatę ubijaną.
  • 1206 – 1368 – Dynastia Yuan. Dżyngis-chan i Kubilaj-chan podbili chińskie terytoria i ustanowili rządy dynastii mongolskiej na ponad stulecie. Herbata stała się zwyczajnym napojem, nigdy nie odzyskując statusu, jakim cieszyła się onegdaj. Kiedy Marco Polo przybył do Mongolii, nawet nie zapoznano go z herbatą.
  • 1211 – W Japonii Eisai napisał krótką książkę o herbacie, jeszcze bardziej zwiększając jej popularność.
  • 1368-1644 – Dynastia Ming. Pojawia się nowa metoda parzenia polegająca na moczeniu całych liści w wodzie. Powstały w ten sposób blady płyn wymusił konieczność używania ceramiki o jaśniejszym kolorze, niż powszechnie używana w przeszłości. Zaczynają być popularne naczynia do herbaty w kolorze białym i złamanej bieli. Pojawiły się pierwsze dzbanki Yixing.
  • 1422-1502 – Została stworzona Japońska ceremonia picia herbaty przez kapłana Zen Muratę Shuko, który swoje życie poświęcił herbacie. Ceremonię nazwano Cha No Yu, co oznacza „gorąca woda na herbatę”.
  • 1610 – Holendrzy sprowadzali herbatę z Chin do Europy, wymieniając ją za suszoną szałwię.
  • 1618 – Chiński ambasadorzy podarowali carowi Aleksemu kilka skrzyń herbaty.
  • 1657 – Herbatę po raz pierwszy zaczęto sprzedawać w Anglii w Herbaciarni Garway’a
    w Londynie.
  • 1661 – Tajwańczycy zaczęli pić dziką herbatę.
  • 1662 – Karol II pojął za żonę księżniczkę portugalską Katarzynę Bragança. Oboje pili herbatę, w ten sposób tworząc nową modę. Jej popularność wśród arystokracji sprawiła, że napoje alkoholowe straciły swoich amatorów.
  • 1669 – Do Anglii przywieziono prawie 75 kg herbaty.
  • 1689 – Handlarze z trzystoma wielbłądami przemierzyli prawie 7000 km do Chin
    i z powrotem, aby zaspokoić zapotrzebowanie Rosji. Wyprawa zajęła im szesnaście miesięcy.
  • 1697 – Na Tajwanie osadnicy z okręgu Nantou na wyspie Formosa uprawiali pierwsze udomowione krzewy. Holenderskie statki zawiozły herbatę do Persji, pierwszy przypadek eksportu tajwańskiej herbaty.
  • 1705 – Roczny import herbaty do Anglii wzrósł do około 400 ton.
  • 1710 – Zamożni amerykańscy koloniści zasmakowali w herbacie.
  • 1773 – Herbatka Bostońska, protest przeciwko wysokim podatkom nałożonym przez Anglię
    na herbatę, rozpoczęła wojnę o niepodległość amerykańskich kolonii. Pod osłoną nocy, koloniści przebrani za Indian weszli na pokład statków Kompanii Wschodnioindyjskiej
    w Porcie Boston. Otworzyli skrzynie z herbatą i wysypali ich zawartość do wody.
    Do podobnych, mniej znanych incydentów doszło w innych miejscach wzdłuż całego wybrzeża.
  • 1776 – Anglia wysłała pierwszy ładunek opium do Chin. Uzależnienie Chińczyków od opium pomogło sfinansować narastający popyt na herbatę w Anglii. Wymiana gotówki za narkotyk wzrastała do rozpoczęcia wojny opiumowej w 1839 r.
  • 1835 – Kompania Wschodnioindyjska założyła eksperymentalne plantacje herbaty w prowincji Assam w Indiach.
  • 1834 – Edykt chińskiego cesarza zamknął wszystkie chińskie porty dla zagranicznych statków do końca wojny opiumowej w 1842 r.
  • 1838 – Niewielka ilość nowej herbaty z Indii została wysłana do Anglii, gdzie przyjęto ją
    z uznaniem.
  • 1840 – Klipery, budowane w Ameryce, przyspieszyły transport herbaty do Ameryki i Europy, ożywiając tępo handlu. Niektóre statki odbywały podróż z Hongkongu do Londynu
    w dziewięćdziesiąt pięć dni. Wyścigi do Londynu stały się codziennością; przemytnicy
    i łamacze blokady również korzystali ze zwiększonej prędkości żeglugi.
  • 1856 – Herbata została zasadzona w wielu obszarach w prowincji Darjeeling.
  • 1857 – Plantacje herbaty zostały utworzone na Cejlonie, lecz ich produkt nie był eksportowany aż do lat 1970-tych.
  • 1869 – Śmiertelny wirus doszczętnie zniszczył plon kawy na Cejlonie, zmieniając preferencję
    z kawy na herbatę.
  • 1869 – Otwarto Kanał Sueski, co sprawiło, że podróż do Chin stała się krótsza i bardziej opłacalna za pomocą statku parowego.
  • 1870 – Firma Twining z Anglii zaczęła produkować mieszanki herbaty według konsystencji.
  • 1900 – Kolej Transsyberyjska uczyniła transport do Rosji tańszym i szybszym. Jawa również stała się ważnym producentem.
  • 1904 – Richard Blechynden stworzył mrożoną herbatę na potrzeby Ogólnoświatowych Targów w St. Louis.
  • 1908 – Thomas Sullivan wynalazł torebki na herbatę w Nowym Jorku, wysyłając do klientów herbatę w jedwabnych torebkach, które przez pomyłkę zanurzano bez otwierania.
  • 1910 – Sumatra, w Indonezji hoduje i eksportuje herbatę. Niedługo potem herbatę zaczęto uprawiać w Kenii i innych częściach Afryki.
  • 1970 – Rząd Tajwański zachęca społeczeństwo do picia herbaty, ożywiając w ten sposób kulturę herbacianą na wyspie.
Reklamy

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: